Sparen voor later

Een spaarrekening is zo geopend. Wat je maandelijks aan geld overhoudt, kun je naar een spaarrekening overmaken en daar veel voordeel uit doen. In dit artikel lichten we enkele spaarvormen toe.

Spaarrekening
Een spaarrekening zonder beperkende voorwaarde is de meest gekozen spaarvorm. Je kunt er dan ook bij elke bank voor terecht. De spaarrekening houdt in dat je zonder betaling geld op kan nemen en kan storten. Dat maakt deze spaarrekening erg flexibel. Op momenten dat je geld nodig hebt, kun je het zo opnemen. Wel betekent het dat de rente vaak een stuk lager ligt dan bij andere spaarvormen.

Duurzaam sparen
Momenteel staat het duurzaam sparen aardig in de belangstelling en is het bijzonder populair. Toch zijn er slechts enkele duurzame spaarbanken. Deze banken bieden wel veel verschillende spaarrekeningen aan. Iedere rekening voor duurzaam sparen heeft zijn eigen voor- en nadelen. Maar kort gezegd komt het erop neer dat je met duurzaam sparen het hoogste rendement voor jezelf en je omgeving behaalt.

Banksparen
Banksparen bestaat sinds 1 januari 2008. Banksparen is een vrij goedkope manier van sparen met aardig wat belastingvoordeel. Je kunt banksparen vergelijken met de spaar- en lijfrenteverzekering die sommige verzekeraars aanbieden. Je kunt dus ook profiteren van een flink fiscaal voordeel. Wel zijn de kosten van banken vaak een stuk lager dan de kosten van een verzekeraar en daardoor dus een stuk voordeliger.

Spaarrekening openen
Je hebt drie spaarvormen met elkaar vergeleken. Als je een idee hebt om een spaarrekening te openen is het raadzaam om eerst de verschillende banken met elkaar te vergelijken. Net als bij leningen en hypotheken is de opzet en bedoeling vaak hetzelfde, maar zijn er ook altijd wat kleine verschillen. Onder andere in de rentetarieven. Vraag altijd bij bekenden of zij een spaarrekening hebben en wat hun ervaringen zijn. Zo heb je uit betrouwbare hand de eerste informatie. Dit kan je later nog van pas komen.